«Για να υπάρξει Ψηφιακός Μετασχηματισμός πρέπει να προηγηθεί επιχειρηματικός μετασχηματισμός»

Ο Πρόεδρος της OnLine Data κ. Νικόλαος Ροδόπουλος, συμμετείχε 3ο ε΄τησιο συνέδριο «Digital Transformation 2023» – «Τεχνητή Νοημοσύνη παντού: Από το Εργοστάσιο μέχρι και το ΑΤΜ»”, που διοργανώθηκε διαδικτυακά από την Teamworks, στις 11 Οκτωβρίου 2023.

Μιλώντας στην συζήτηση με θέμα “Enterprise & Retail: Οι νέοι θεσμικοί, ψηφιακοί και αναπτυξιακοί ορίζοντες στο ελληνικό Επιχειρείν” ο κ. Ροδόπουλος τόνισε ότι για να υπάρξει Ψηφιακός Μετασχηματισμός πρέπει πρώτα να έχει προηγηθεί επιχειρηματικός μετασχηματισμός. Εάν δεν υπάρξει επιχειρηματικός μετασχηματισμός, τότε δε μπορούμε να μιλάμε για Ψηφιακό Μετασχηματισμό, αλλά για ψηφιοποίηση.

Στην συνέχεια, ο κ. Ροδόπουλος, ανέφερε ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο μετασχηματισμός και ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο επιχειρείν, οι επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν υ΄πόψιν τους κάποιους βασικούς κανόνες:

  • Κατανόηση των αναγκών του πελάτη.
  • Κατανόηση των διαδικασιών που πρέπει να δημιουργηθούν, με νέους τρόπους και νέες προσεγγίσεις.
  • Ανάπτυξη
  • Διοίκηση & Management: Πρόκειται ίσως για έναν από τους βασικότερους παράγοντες. Τόσο η Διοίκηση, όσο και το Management πρέπει να είναι αποφασισμένοι να δουν το επιχειρείν με νέα ματιά.

Αναφερόμενος στην εφοδιαστική αλυσίδα, ο Πρόεδρος της OnLine Data υπογράμμισε ότι «η Εφοδιαστική αλυσίδα δεν μπορεί να υπάξει χωρίς την τεχνολογία και η τεχνολογία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Εφοδιαστική Αλυσίδα. Φυσικά, λόγω του ρόλου της Ελλάδας ως μία χώρα εισαγωγής, κατανοούμε πως η ύπαρξη ελληνικής επιχειρηματικότητας εξαρτάται τόσο από την εφοδιαστική αλυσίδα όσο και από την τεχνολογία».

Κλείνοντας, ο κ. Ροδόπουλος υπογράμμισε ότι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί ποτέ στο επακρόν, εξαιτίας της φύσης του ως ένας τομέας που συνεχώς εξελίσσεται και μεταβάλλεται. Ως εκ τούτου, κάθε επιχείρηση πρέπει να είναι πάντα έτοιμη να μετασχηματιστεί.