Η μεσαία τάξη είναι η πραγματική οικονομία

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ieidiseis

Το 2011, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε: «Όταν οι οικογένειες της μεσαίας τάξης δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες που πωλούν οι επιχειρήσεις, σύρεται προς τα κάτω ολόκληρη η οικονομία…

Γι’ αυτό ένας Διευθύνων Σύμβουλος σαν τον Χένρι Φορντ έκανε αποστολή του να πληρώνει τους εργάτες του αρκετά ώστε να μπορούν να αγοράσουν τα αυτοκίνητα που έφτιαχναν».

Επιπλέον υπάρχουν πολλές άλλες παράμετρες εκτώς της περίπτωσης της ζήτησης «μια ισχυρή μεσαία τάξη είναι προϋπόθεση για την ισχυρή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, μια πηγή εμπιστοσύνης που καθιστά τις επιχειρηματικές συναλλαγές πιο αποτελεσματικές, ένα προπύργιο κατά των χρηματοπιστωτικών διαταραχών και προτομές, και ένας προγονός των ενάρετων, μελλοντικών συμπεριφορών, όπως η αποτίμηση/ εκτίμηση της εκπαίδευσης.

Ίσως ο πιο σημαντικός τρόπος με τον οποίο μια ισχυρή μεσαία τάξη ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη είναι με τη δημιουργία καλύτερης διακυβέρνησης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε σε αυτό όταν υποστήριξε ότι, «η ανισότητα στρεβλώνει τη δημοκρατία μας δίνοντας μια υπερμεγέθη φωνή στους λίγους που μπορούν να αντέξουν οικονομικά τους ακριβοπληρωμένους λομπίστες και τις απεριόριστες συνεισφορές σε -προεκλογικές- εκστρατείες». Αυτό είναι ένα πρόβλημα που ο Ρούζβελτ επίσης ανέφερε σε μια ομιλία του έναν αιώνα πριν.

Το εμπόριο, δηλαδή οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν το 99% του συνολικού εμπορίου, απασχολούν 29 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες. Το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο αναγνωρίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως βασικό οικοσύστημα για την προώθηση της ευρωπαϊκής ανάκαμψης. Αποτελούν δε βασικό κανάλι πρόσβασης της παραγωγής και του χονδρεμπορίου στην κατανάλωση.

Το μεγάλο στοίχημα του περάσματος από την ύφεση στην ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει σημαντική αποτελεσματικότητα στην μικρομεσαία τάξη και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Κάθε αύξηση μίας ποσοστιαίας μονάδας μπορεί να τριπλασιάσει την παραγωγή πλούτου σε βάθος χρόνου.

Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά μικρά διαμάντια επιχειρηματικής καινοτομίας και αειφόρας ανάπτυξης, που πρόσφεραν και προσφέρουν μια συνεχή αιμοδοσία στην φορολογητέα ύλη και την εύρυθμη λειτουργία των αγορών. Αναδεικνύουν τους δίκαιους και νόμιμους τρόπους ανάπτυξης. Ενισχύουν τη διαφάνεια και την κοινωνική συναίνεση.

Η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η στήριξη της μεσαίας τάξης, αποτελεί εθνικό καθήκον και ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας μας. Η μεσαία τάξη υποστηρίζει έμμεσα και άμεσα όλη την κοινωνία και τις διαφορετικές κλαδικές δραστηριότητες. Υποστηρίζει και συντηρεί την παιδεία, διατηρεί και αυξάνει την απασχολησιμότητα, δημιουργεί τρόπους διάχυσης του παραγόμενου πλούτου και εν κατακλείδι αυξάνει την φερεγγυότητα και την αποτελεσματικότητα των θεσμών της πατρίδας μας.