Η ρομποτική στα χέρια των αποθηκών και των logistics

Είναι κοινό μυστικό ότι η έλευση του Industry 4.0, έχει τροποποιήσει σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο με τον οποίον διακινείται και λειτουργεί μία αποθήκη. Οι υφιστάμενες τεχνολογίες αρχίζουν σιγά σιγά να φθίνουν, για να δώσουν χώρο σε μοντέρνες και καινοτόμες. Η διαρκής ανοδική εξέλιξη των τεχνολογικών καινοτομιών, φαίνεται ότι θα τροποποιήσει ριζικά τον τομέα του warehouse και των logistics σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ρομποτική, με την μορφή που έχει σήμερα, άρχισε να κάνει δυναμικά την εμφάνισή της στις αρχές του αιώνα. Πλέον, η αρχή της νέας δεκαετίας φαίνεταινα είναι μια «ελκυστική» περίοδος για να ενταχθεί η ρομποτική στο
warehouse management.

Φυσικά, ταυτόχρονα αυξάνεται η ανάγκη για «χέρια» με νέες δεξιότητες.

Όλα τα παραπάνω, υλοποιούνται είτε με αυτοκατευθυνόμενα οχήματα, πολυλειτουργικά μηχανήματα ή και με «έξυπνες» συσκευές.

Αρχικά, τα αυτοκατευθυνόμενα οχήματα μεταφέρουν τα προϊόντα μέσα στην αποθήκη.

Τα ρομπότ αναλαμβάνουν την ευθύνη της συλλογής προϊόντων, η οποία είναι αναμφισβήτητα η πιο συνηθισμένη εργασία που καλείται να υλοποιήσει το προσωπικό δυναμικό. Τα ρομπότ μπορούν και κινούνται μέσα στον χώρο (με την βοήθεια ηλεκτρικών χεριών, αισθητήρων και καμερων), αναγνωρίζουν τα πακέτα, τα ταξινομούν και τα τοποθετούν στο σωστό ράφι.

Πρακτικά, η ρομποτική μπορεί να συνεισφέρει στο warehouse, αξιοπιστία και ασφάλεια καθώς ελαττώνεται η πιθανότητα ανθρωπίνων λαθών. Ένα μόνο μηχάνημα, είναι υπεύθυνο για τον χειρισμό, την συλλογή, την ταξινόμηση και την αναπλήρωση των προϊόντων. Εξαλείφει ολοκληρωτικά τον «πονοκέφαλο» σε απαιτητικές και χρονοβόρες εργασίες, όπως την καταμέτρηση ή την ανάκτηση προϊόντων από μεγάλο ύψος.

Κλείνοντας, η καινοτομία, η ρομποτική, τα Big Data Analytics και μια σειρά νέων τεχνολογιών, μετασχηματίζουν την καθημερινότητα, προσφέροντας ευελιξία, αρτιότητα, αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα.