Μονόδρομος η στροφή της επιχειρηματικότητας στις νέες τεχνολογίες

Το άρθρο δημοισεύτηκε στην εφημερίδα Political.

Η ανάγκη για συνεχή εκσυγχρονισμό, με γνώση και σχέδιο είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για τη λεγόμενη επιχειρηματική – ή ακόμα και κρατική – συνέχεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η διεθνής αγορά δημιούργησε την ορολογία του Industry 4.0 και του Digital Transformation και εδώ χαθήκαμε…

Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση γύρω από την 4η βιομηχανική επανάσταση. Είναι σαφές και ευρέως αντιληπτό ότι το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή απαιτεί νέες συνθήκες και δημιουργεί νέες δυναμικές. Όμως αυτό για τον ιδιωτικό τομέα, παραμένει ένα ακόμα αφήγημα. Ο μετασχηματισμός απαιτεί χρόνο, επενδύσεις αλλά κυρίαρχα αλλαγή κουλτούρας.

Τα ρομποτικά συστήματα στις σύγχρονες αποθήκες, οι νέες τεχνολογίες στη συλλογή των παραγγελιών και μια σειρά άλλων βελτιώσεων της καθημερινής λειτουργίας, δεν είναι η αιχμή του δόρατος για τον εναρμονισμό της εκάστοτε επιχείρησης στον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, ακόμα μιλάμε για συστήματα ERP, τα οποία είναι εξελιγμένα «εμπορολογιστικά προγράμματα», την ίδια στιγμή που η λειτουργία συστημάτων Warehouse Management (WMS) δεν είναι επανάσταση αλλά καθημερινότητα. Άρα όταν συζητάμε για αναβάθμιση και ενσωμάτωση της τρέχουσας τεχνολογικής επανάστασης, δεν εννοούμε την «πεζή» καθημερινότητα αλλά τη δημιουργία νέας σκέψης, νέας προσέγγισης και νέας κουλτούρας. Δυστυχώς σε αυτό το νέο πλαίσιο είμαστε ακόμα πολύ μακριά. Μας λείπει η ψηφιακή ωριμότητα.

Δυστυχώς τόσο στη χώρα μας, όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ, δεν υπάρχουν δείκτες που να κατατάσσουν τις χώρες ανάλογα την ψηφιακή τους ωριμότητα. Ευρέως γνωστός είναι ο δείκτης DESI (Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας) ο οποίος καλύπτει τις ακόλουθες ενότητες:

  • ετοιμότητα για την τεχνολογία 5G,
  • ψηφιακές δεξιότητες πέραν των βασικών,
  • τουλάχιστον βασικές δεξιότητες λογισμικού,
  • γυναίκες ειδικοί στις ΤΠΕ,
  • πτυχιούχοι ΤΠΕ,
  • άτομα που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο,
  • επαγγελματικά κοινωνικά δίκτυα,
  • παρακολούθηση σειράς διαδικτυακών μαθημάτων,
  • διαδικτυακές διαβουλεύσεις και ψηφοφορίες,
  • μεμονωμένα άτομα που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πωλήσεις,
  • μαζικά δεδομένα,
  • ανταλλαγή ιατρικών δεδομένων, και ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η χώρα μας κατατάσσετε στην τελευταία θέση των χωρών της ΕΕ, χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί η σημαντική εξέλιξη του τελευταίου έτους. Μάλιστα με πραγματικά δεδομένα και έργα, πλέον βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά, πράγμα που μένει να επιβεβαιωθεί από την επόμενη επικαιροποίηση του δείκτη.

Τα δύο τελευταία χρόνια, ελέω Πιερρακάκη, έχουν πραγματοποιηθεί γιγαντιαία βήματα με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη, την υποβοήθηση ευπαθών ομάδων και τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου τομέα. Αυτά τα βήματα, επί της ουσίας έλυσαν πληθώρα καθημερινών δυσλειτουργιών. Απελευθέρωσαν δυναμική και χαμένο χρόνο στηριζόμενα στην επανάσταση της κοινής λογικής. Για πρώτη φορά ο ιδιωτικός τομέας έμεινε πίσω στο μεγάλο στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού, διότι έδειξε μια εντυπωσιακή αμυντική στάση, πιθανώς επιρρεαζόμενος από τον φόβο της COVID.

Η 4η βιομηχανική επανάσταση και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός κυρίως στοχεύει στο μετασχηματισμό του επιχειρείν σε νέα μοντέλα, με καινοτομία σκέψης, ταχύτητα αντίδρασης και ευελιξία προσαρμογής. Είναι σαφής η αξιωματική διαπίστωση του Δαρβίνου ότι «δεν επιβιώνουν οι δυνατοί ή οι έξυπνοι αλλά αυτοί που προσαρμόζονται», αξίωμα που ισχύει και στο επιχειρείν.

Η μεγάλη ευθύνη πλέον περνά στις επιχειρήσεις και στο κατά πόσο θα μπορέσουν να μετασχηματιστούν λειτουργικά και ψηφιακά ώστε να αποκτήσουν ανθεκτικότητα, καινοτομία και μέλλον.