Ο Πρόεδρος της OnLine Data Νίκος Ροδόπουλος στο NaftemporikiTV

Προσκεκλημένος στο studio του «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ TV» στην εκπομπή «120 λεπτά επενδύσεις» με τον Ανέστη Ντόκα και την Μαρία Σπηλίδου, βρέθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της OnLine Data, Νίκος Ροδόπουλος για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Ναυτεμπορική

Εμπορευματικές ροές και υπερεξάρτηση

Αναφερόμενος στην ένταση των εμπορευματικών ροών με την τεχνολογία, ο κ. Ροδόπουλος επεσήμανε ότι πρόκειται για έναν «σιωπηλό πόλεμο», ο οποίος διαμορφώθηκε μέσα από τις διαταραχές που ξεκίνησαν από την περίοδο της βαθιάς οικονομικής ύφεσης και οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με την ενεργειακή κρίση, την πανδημία, αλλά και την ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια.

«Οι εμπορευματικές αστάθειες οφείλονται στο πού γίνεται η παραγωγή. Οι στρατηγικές που δημιουργήθηκαν την δεκαετία του 1970, οδήγησαν στην σημερινή υπερεξάρτησή μας από την Κίνα»

Ειδικά μετά την περίοδο του κορονοϊού, γιγαντώθηκαν οι εφοδιαστικές αλυσίδες, πράγμα το οποίο στην παρούσα φάση κρίνεται αρνητικά. Οι ναύλοι -πολλές φορές- διαμορφώνονται χωρίς να υπάρχουν παράγοντες που να μπορούν να συγκρατήσουν την απότομη άνοδο ή κάθοδό τους.

Μεγάλος νικητής σε αυτό το παιχνίδι, είναι η Κίνα η οποία κατέχει όλη την παραγωγική δύναμη και κυριαρχεί πάνω στα φορτία της Ευρώπης.

Ο ρόλος της τεχνολογίας

Μιλώντας για τον ρόλο της τεχνολογίας, ο Πρόεδρος της OnLine Data τόνισε πως «η τεχνολογία είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της λειτουργίας των logistics.
Logistics χωρίς τεχνολογία δεν υπάρχουν.

Για να μπορέσουμε να έχουμε μία σύγχρονη και καινοτόμο Ε.Ε. πρέπει να έχουμε επενδύσεις σε πρωτότυπες ιδέες. Σήμερα, η τεχνολογία δεν βρίσκεται στην Ευρώπη, δεν παράγεται στην Ευρώπη και δεν αναπαράγεται στην Ευρώπη. Η Ευρώπη αναμασά».

Τέλος, πρόσθεσε ότι «η τεχνολογία είναι αυτή η οποία βοηθά και ωριμάζει τις κοινωνίες στο να μπορούν να λειτουργούν μέσα από συστήματα τα οποία προσδίδουν διαφάνεια σε όλες τις δράσεις και ενέργειες της κοινωνίας, είτε αυτές είναι εταιρικές, είτε κρατικές, είτε επιστημονικές».

Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την θέση τους στο σύγχρονο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, ο κ. Ροδόπουλος υπογράμμισε ότι «η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται πάντα ανάμεσα σε συμπληγάδες», προσθέτοντας ότι «είτε αυτό λέγεται ύφεση, είτε πανδημία, είτε οποιαδήποτε άλλη διαταραχή, πάντοτε ο μεγάλος χαμένος είναι η
μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Κλείνοντας, ο κ. Ροδόπουλος αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη της Ελλάδα για άμεση δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων και κέντρων τεχνολογίας.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή και όλα τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν εδώ: