Ποιες αγορές θα ανθίσουν μετά την πανδημία

Το πέρασμα του κορωνοϊού, έχει χτυπήσει την πλειοψηφία των αγορών σε όλο τον κόσμο. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις κλείνουν, μη μπορώντας να αντέξουν το βάρος των εξαντλητικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, χιλιάδες άνθρωποι ανά την υφήλιο χάνουν τη δουλειά τους, ενώ οι επενδύσεις και οι αγορές έχουν σχεδόν «παγώσει»

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι κλάδοι οι οποίοι φαίνεται ότι θα γνωρίσουν άνθιση όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση. Πρόκειται για κλάδους, για τους οποίους η μετά-COVID εποχή θα σημάνει και την αρχή μίας περιόδου ακμής, εξέλιξης, και συνεχούς «αναρρίχησης» στην κορυφή της επιχειρηματικής πυραμίδας.

Γεωγραφικός πυρήνας των ανωτέρω εξελίξεων φαίνεται να είναι η Γερμανία και η Κεντρική Ευρώπη, η οποία έχει διαχειριστεί την πανδημία με αρτιότερο τρόπο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική. Σύμφωνα, με τον επικεφαλής επενδύσεων της Fidelity Personal Investing, Τομ Στίβενσον, τους περασμένους μήνες οι επενδυτές έχουν αρχίσει να βλέπουν πολύ θετικά την Ευρώπη. Όπως αναφέρει, πουθενά αλλού δεν είναι καλύτερη η επιλογή βιώσιμων επιχειρήσεων από την Ευρώπη. Η γεωγραφική ποικιλομορφία των εισοδημάτων που προσφέρουν οι εταιρείες, είναι ένας πρόσθετος λόγος.

Blue and Yellow Graph on Stock Market Monitor

Η πληροφορική, τα τρόφιμα, τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά, τα χρηματοοικονομικά, καθώς και ο κλάδος των ασφαλειών και των φαρμακευτικών θα παρουσιάσουν σημαντικές ευκαιρίες.

Παρομοίως, μεγάλη άνοδο θα γνωρίσει και ο κλάδος του online shopping, καθώς ο κόσμος -μέσα στην πανδημία- έχει ήδη γνωρίσει, χρησιμοποιήσει και κατανοήσει το πώς ακριβώς λειτουργούν οι ηλεκτρονικές αγορές. Η online αυτή συνήθεια φαίνεται ότι έχει έρθει για να μείνει. Μάλιστα, ήδη οι μεγιστάνες του online shopping έχουν «γευτεί» τα οφέλη που είχε η πανδημία στις αγορές τους. Συγκεκριμένα, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα του κατά 90 δισεκατομμύρια, με την Amazon από την άλλη να γνωρίζει αύξηση 40% στις πωλήσεις προϊόντων το δεύτερο τέταρτο του 2020.

Αξιόλογη άνοδο θα γνωρίσει και ο κλάδος του delivery, κυρίως στις υπηρεσίες τροφίμων (supermarket, εστιατόρια), καθώς και στις υπηρεσίες μεταφοράς προϊόντων.

Το φαινόμενο της τηλεργασίας θα υιοθετηθεί ως νόρμα από πληθώρα επιχειρήσεων και μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης. Αυτό θα ωφελήσει ιδιαίτερα τον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής, καθώς οι επιχειρηματίες θα επενδύσουν σε προγράμματα που θα τους παρέχουν αποτελεσματική και ασφαλή remote εργασία. Αυτό αφορά τόσο στον τεχνολογικό εξοπλισμό των εργαζομένων, όσο και στα λογισμικά επικοινωνίας (Zoom, GoToMeeting, Microsoft Teams κ.λπ.). Το ζήτημα της ασφάλειας είναι επίσης πολύ σημαντικό. Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα «2020 Harvey Nash/ KPMG CIO Survey» το 35% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η κυβερνοασφάλεια αποτελεί πλέον την πιο περιζήτητη τεχνολογική δεξιότητα.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ιδιαίτερα περιζήτητος θα είναι και ο ψηφιακός μετασχηματισμός
Το 47% των ηγετών στα τμήματα ΙΤ, θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και θα υιοθετήσει νέες και αναπτυσσόμενες τεχνολογίες, όπως αυτοματοποίηση, τεχνητή νοημοσύνη και blockchain.