Τεχνολογία, το μέλλον βρίσκεται στη φαντασία μας

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Political.

Το μέλλον μπαίνει μέσα μας, προκειμένου να μετασχηματιστεί μέσα μας, πολύ πριν αυτό συμβεί (Rainer Maria Rilke ποιητής 1875-1926).

Η τεράστια τεχνολογική εξέλιξη δημιουργεί μια γιγαντιαία υπολογιστική ισχύ που θα ψηφιοποιήσει – σχεδόν – τα πάντα γύρω μας και θα αντλεί πληροφορίες από όλα τα δεδομένα που δημιουργούνται από αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων (human to human – h2h), μεταξύ μηχανών (machine to machine – m2m) και μεταξύ μηχανών και ανθρώπων (machine to human m2h). Βρισκόμαστε μπροστά στη δημιουργία ενός νέου κόσμου, μιας νέας διασυνδεδεμένης ανθρωπότητας. Ήδη σήμερα περισσότερα από 3 δις άτομα έχουν συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο.

Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει αγρότης σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη χωρίς ένα smartphone, χωρίς τεχνολογικά ελεγχόμενο χωράφι, χωρίς πιστοποιημένη παραγωγή. Δεν θα υπάρχει κανένας καταναλωτής χωρίς αντίστοιχη δυνατότητα ιχνηλασιμότητας οποιουδήποτε προϊόντος, εξασφαλίζοντας την ποιότητα, την ορθή παραγωγική διαδικασία, την περιβαλλοντική επιβάρυνση του προϊόντος κοκ. Πλέον οδεύουμε σε ένα δρόμο ωρίμανσης των παγκόσμιων δικτύων παραγωγής, εφοδιασμού και κατανάλωσης.

Σήμερα, με το μέλλον ήδη μέσα μας, αντιμαχόμαστε την τηλεργασία, το ευέλικτο ωράριο και άλλα τιμαλφή του παρελθόντος, ενώ δεν βλέπουμε ότι τίποτα δεν είναι το ίδιο με εχθές, ότι πλέον δεν έχουμε περιθώρια επιλογής αλλά υποχρέωση ένταξης στο μέλλον ως το νέο δικαίωμά μας.

5G, Internet of Things (IoT), Big Data και άλλες ορολογίες που δημιουργούν σύγχυση, θα μπορούσαν να περιγραφτούν ως ένα ολιστικό δίκτυο φυσικών αντικειμένων (things) τα οποία βρίσκονται σε ηλεκτρονικές συσκευές, λογισμικά, αισθητήρες, χρηστικά αντικείμενα και εργαλεία, βαριές κατασκευές, κτίρια, οχήματα και όπου αλλού μπορεί να φτάσει η φαντασία μας, τα οποία σε συνδυασμό με τις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο, συλλέγουν και ανταλλάσσουν δεδομένα μεταξύ τους.

Η ενσωμάτωση της ευφυΐας στις «έξυπνες» συσκευές δημιουργεί το νέο ορίζοντα που απελευθερώνει τη δυναμική του ανθρώπινου νου σε ένα ταξίδι εξέλιξης και εξερεύνησης. Ταξιδεύοντας στον νέο αυτό κόσμο κάποιες εφαρμογές θα μπορούσαν να είναι:

  • Η ύπαρξη αισθητήρων, σε μεγάλες γέφυρες ή κατασκευές, εντός των δομικών υλικών μετρώντας την αντοχή του υλικού (έξυπνο τσιμέντο, έξυπνο μέταλλο) προβλέποντας και προειδοποιώντας για καταστροφικές συνέπειες και απώλειες ανθρώπινων ζωών.
  • Αισθητήρες που λειτουργούν ως καταγραφείς για παρακολούθηση της κατάστασης (condition monitoring) προσδίδουν ασφάλεια σε αεροπλοΐα και στη ναυσιπλοΐα.
  • Μετεωρολογικά δεδομένα και καταγραφείς κατάστασης επικινδυνότητας οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων (παγετός, βροχοπτώσεις, ειδικές συνθήκες κοκ) μπορούν να ενημερώνουν τους οδηγούς αλλά ακόμα και τα «έξυπνα» συστήματα των οχημάτων και τρένων που βρίσκονται κοντά, υποχρεώνοντας μέχρι και σε μείωση ταχύτητας.
  • Αυτόνομα οχήματα, πλοία και αεροπλάνα μειώνουν το κόστος, αυξάνουν την ασφάλεια και παρέχουν ευελιξία στα παγκόσμια εφοδιαστικά δίκτυα. Το μέλλον των drones είναι αναμφισβήτητα μεγάλο.
  • Η ιατρική θα φτάσει σε κάθε απομονωμένο σημείο. Η υγεία δεν θα είναι προνόμιο αλλά αγαθό, μειώνοντας το τεράστιο κόστος των δημόσιων προϋπολογισμών και αυξάνοντας το ποιοτικό προσδόκιμο χρόνο ζωής σε όλους.

Το μέλλον μέχρι σήμερα ήταν αυτό που βρισκόταν μέσα στον (οπτικό) ορίζοντά μας. Πλέον το μέλλον βρίσκεται μέσα στη φαντασία μας.

Νίκος Ροδόπουλος