Ο Πρόεδρος της OnLine Data στο ΕΡΤ Σαββατοκύριακο – «Μπαίνουμε σε κύκλο πιέσεων τουλάχιστον για 3-4 χρόνια»

Στην εκπομπή ΕΡΤ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ βρέθηκε το Σάββατο 15/1 ο Πρόεδρος της OnLine Data, Νίκος Ροδόπουλος, μιλώντας για την αύξηση του κόστους μεταφορών και της ενέργειας, τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις.

Αναφερόμενος στην αύξηση του κόστους των προϊόντων ο κ. Ροδόπουλος ανέφερε ότι «το πρόβλημα είναι δομικό, διότι οι διάφορες διαταραχές οι οποίες συμβαίνουν, συνέβησαν και θα συμβούν στο μέλλον, δίνουν τεράστια αύξηση στο κόστος της μεταφοράς, ενώ παράλληλα δίνουν ευκαιρίες σε ορισμένους παγκόσμιους παίκτες να μπορούν να βγάλουν περισσότερη αποτελεσματικότητα σε αυτήν την δύσκολη περίοδο».

Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της ενέργειας, τόνισε ότι «Η Ε.Ε. δεν έκανε αποθεματοποίηση του φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να βρεθούμε ευάλωτοι, ενώ τώρα έχουμε και αυτήν την έκρηξη τιμών στην ενέργεια», συμπληρώνοντας ότι «βρισκόμαστε μέσα σε έναν κυκεώνα, σε ένα σπιράλ, το οποίο δίνει τροφή στον πληθωρισμό».

Μιλώντας για την παραγωγή σε συνδυασμό με την υγειονομική κρίση, ο Πρόεδρος της OnLine Data υπογράμμισε ότι «Ο COVID-19 έφερε πάρα πολλά πράγματα στην επιφάνεια, όπως την παθογένεια ότι όλη η παραγωγή γίνεται στην Ασία. Από την στιγμή που όλα τα προϊόντα και οι πρώτες ύλες έρχονται από την Ασία, είναι βέβαιο ότι η πίεση για εμάς είναι τεράστια. Ειδικά στην αρχή της πανδημίας όταν τα Ασιατικά εργοστάσια ήταν κλειστά, ο ανεφοδιασμός είχε σταματήσει».

Κλείνοντας, ο κ. ΄Ροδόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι «μπαίνουμε σε έναν κύκλο πιέσεων, τουλάχιστον για τα επόμενα 3 με 4 χρόνια. Ίσως να υπάρξει μια μικρή εξισορρόπηση τον Σεπτέμβρη του 2022, όμως αυτό δεν είναι αρκετό».